Les 9: Belang van risicomanagement

Published on 15 October 2021 at 10:00

Een belangrijk onderdeel van beleggen is het risicomanagement. Dit zorgt ervoor dat het kapitaal beschermt wordt tegen grote verliezen. Het beheren van de risico’s biedt kansen voor beleggers om geld te verdienen op de markt. Echter wordt de waarde van risicomanagement vaak onderschat. Een belegger kan bijvoorbeeld met 1 of 2 transacties al heel het kapitaal kwijt raken. Wij hebben dit artikel voor jullie geschreven zodat deze veel voorkomende fout niet gemaakt zal worden.

Transacties

Voordat er een transactie geplaatst wordt is het belangrijk dat er gecontroleerd wordt of de betreffende broker geschikt is om in hoge frequentie te handelen. De transactie kosten variëren namelijk heel erg per broker. Dit komt doordat sommige brokers gericht zijn op klanten die weinig transacties maken waardoor de transactiekosten toe nemen.

Verder bieden de meeste brokers tools aan die een belegger kunnen helpen bij het beheren van de risico’s. Denk hierbij aan de stop-loss (S/L) functie en de take-profit (T/P) functie. Als je een goede belegger wilt worden is het belangrijk dat je weet tegen welke koers je een aandeel wilt kopen of verkopen. De stop-loss kan gebruikt worden om te verkopen bij een verlies die vooraf bepaald is. Op de manier kunnen grote verliezen voorkomen worden.  De take-profit doet het tegenovergestelde. Er wordt voorafgaand bepaald bij welke koers je tevreden bent. Vervolgens worden de aandelen tegen die koers automatisch verkocht en wordt de ongerealiseerde winst gerealiseerd.

Zonder plan ben je niet aan het beleggen maar eerder aan het speculeren of gokken. Het gevaar hiervan is dat emoties de overhand kunnen nemen wat kan lijden tot onsuccesvolle beslissingen.

 

Verwacht rendement berekenen

Een actieve belegger kan voordat hij of zij ergens in gaat beleggen berekenen wat het verwachte rendement is. Vervolgens kunnen de uitkomsten met elkaar vergeleken worden om te bepalen wat de mogelijke beste belegging is. Het is hierbij ook belangrijk dat de breakouts van de resistance levels bekeken worden. Als er veel break outs plaatsvinden kan de formule minder betrouwbaar zijn.

De betreffende formule is:                                                                                                                          [(Kans op Winst) x (Take-Profit % winst)] + [(Kans op Verlies) x (Stop-Loss % Verlies)] = Verwacht rendement

 

Portefeuille spreiden

Een belangrijk aspect van risicomanagement is spreiden. Er wordt vaak gezegd dat je niet op één paard moet wedden. Door het kapitaal te verdelen over verschillende effecten kan het risico verminderd worden. Echter is teveel spreiding ook niet goed. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je rendement juist beperkt wordt.

Bij weinig spreiding is er een groter risico. Dit betekend dat de verliezen groter kunnen zijn maar ook het rendement. In tegenstelling tot een hele gespreide portefeuille die een kleiner risico bevatten maar waarschijnlijk ook minder rendement opleveren. Het is de taak van een goede belegger om hier een evenwicht in te vinden om zo het optimale resultaat te behalen.

 

1% regel

Deze regel houdt in dat je niet meer dan 1% van je te besteden bedrag riskeer in één trade. Als je een tradingkapitaal van 10.000 euro hebt besteed je dus maximaal 100 euro aan een trade. De 1% is slechts een richtlijn. Naarmate je ervaring kun je het percentage ook aanpassen naar 0,5% of 2%.

 

Slotwoord

Doormiddel van dit artikel hopen wij je inzicht gegeven te hebben over hoe belangrijk risico management is als je gaat beleggen. Kijk rustig verder op onze website voor meer artikelen over beleggen. Ben jij bijvoorbeeld al begonnen met het investeren in cryptocurrency? Klik hier als je meer wilt weten.

Add comment

Comments

There are no comments yet.