Les 10: Beleggen met kleine bedragen

Published on 18 November 2021 at 16:45

Veel mensen denken dat het alleen rendabel is om met grote geld bedragen te beleggen. Of dat het alleen interessant is om te gaan beleggen als je hier veel verstand van hebt. Dit is echter allemaal achterhaald. Het is voor iedereen bereikbaar om te beginnen met beleggen. In deze gastblog zullen wij uitleggen waarom beleggen met kleine bedragen interessant is.

Beleggen met kleine bedragen

Beleggen met een paar tientjes per maand

Beleggen is vooral interessant en succesvol op de lange termijn. Vandaar dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met beleggen. Beginnen met kleine bedragen te beleggen is heel verstandig. Hierdoor heb je als belegger ook rustig de tijd om ervaring op te doen op dit gebied. Je geld op je spaargeld laten staan levert tegenwoordig bijna niks meer op. Integendeel door de lage rente en de stijgende inflatie wordt je spaargeld op termijn zelfs minder waard.

 

Door kleine bedragen op de lange termijn constant te blijven beleggen, neemt je belegde vermogen snel toe. Dit heeft te maken met het rente-op-rente effect, ook wel “compound interest” in het Engels genoemd. Rente-op-rente houdt in dat als je rente ontvangt over je geld en dat niet opneemt, je over die rente weer rente ontvangt. Bij beleggen is er eigenlijk sprake van rendement-op-rendement. Het rendement dat je ontvangt over je beleggingen laat je staan op je beleggingsrekening. Je ontvangt hierdoor opnieuw rendement over je eerder ontvangen rendement. Wanneer je dit principe jarenlang blijft doen treedt er als het ware een sneeuwbaleffect op. Je belegde vermogen groeit steeds sneller.

 

Experts geven aan dat het gemiddelde rendement op aandelen ongeveer 7 procent bedraagt. Stel dus dat we van dit percentage uitgaan, dan heb je over 30 jaar:

  • €58.803 als je per maand €50 belegt (€18.000 totale inleg)
  • €88.205 als je per maand €75 belegt (€27.000 totale inleg)
  • €117.606 als je per maand €100 belegt (€36.000 totale inleg)

 

Dit rekenvoorbeeld laat dus zien dat je met periodiek lage bedragen hele mooie rendementen kan behalen. Verder laat het zien dat hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer tijd je geld heeft om meer waard te worden en hoe meer je uiteindelijk over gaat houden.

 

Disclaimer

Houd er wel rekening mee dat er bij deze berekening geen rekening is gehouden met bijvoorbeeld de kosten van beleggen. Zoek dus voordat je gaat beleggen goed uit hoeveel kosten je bij elke broker moet rekenen. Bovendien kun je met beleggen je inzet verliezen. Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen en zorg ervoor dat je een goede financiële buffer hebt.

 

Wat zijn de verschillende mogelijkheden bij beleggen met kleine bedragen?

Wanneer je besloten hebt om te gaan beginnen met beleggen, is het belangrijk om te weten welke beleggingsvormen er allemaal zijn. In dit artikel gaan we er drie behandelen:

  • Zelf aandelen kopen
  • Een ETF of indexfonds volgen
  • Beleggen bij een vermogensbeheerder

 

Zelf aandelen kopen

Wanneer je aan beleggen denkt zal deze beleggingsvorm als eerst in je opkomen, namelijk het kopen van aandelen. Aandelen kunnen gezien worden als een stukje van de economische waarde van een bedrijf of merk. Bij het kopen van een aandeel van een bedrijf, word je een klein beetje mede-eigenaar van dat bedrijf of merk. Hierdoor heb je dus ook recht op een deel van de winst dat het bedrijf maakt.

 

Aandelen kun je zelf online kopen via een broker. Dit is een tussenpartij tussen de belegger en de effectenbeurs. Enkele bekende brokers in Nederland zijn bijvoorbeeld DEGIRO, LYNX, Saxo Bank en e-Toro. Houd er wel rekening mee dat het wel lastig is om zelf aandelen met kleine bedragen te kopen omdat je niet gemakkelijk snel kunt spreiden. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in de bedrijven waar je aandelen van wilt kopen.

 

Een ETF of indexfonds volgen

Om succesvol te beleggen is spreiding erg belangrijk. Wanneer je zorgt voor een goede spreiding bij je beleggingen, is het niet erg als het met een bepaald bedrijf niet goed gaat, want de rest van je beleggingen kunnen dat opvangen. Om op een makkelijke en goedkope wijze een goede spreiding in je beleggingsportfolio te hebben, is het volgen van een ETF of indexfonds een aanrader.

 

Een ETF of indexfonds kan gezien worden als een soort mandje met allemaal aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed. Zo heb je fondsen die bijvoorbeeld technologische of duurzame aandelen volgen, maar ook fondsen die bijvoorbeeld de aandelen volgen die genoteerd staan op de AEX.

 

Beleggen bij een vermogensbeheerder

Er bestaat een oplossing voor beleggers die geen zin en tijd hebben om zich te verdiepen in beleggen, maar wel de voordelen van beleggen willen. Namelijk het online beleggen van kleine bedragen bij een vermogensbeheerder. Bij deze beleggingsvorm geef je het beheer van je vermogen uit handen aan experts. Deze experts gaan vervolgens aan de slag met je geld om jouw doelen te bereiken. Bij beheerd beleggen kun je zelf kiezen met welke bedragen je wilt beleggen en hoe vaak je in wilt leggen. Het is mogelijk om beheerd te beleggen bij bijvoorbeeld Rabobank, ABN Amro, Evi van Lanschot, Semmie, Knab en Robeco.

 

Conclusie

Hoe eerder je dus begint met periodiek beleggen, hoe meer je hoogstwaarschijnlijk op de lange termijn zult overhouden. Dit komt door het rente-op-rente effect (ook wel rendement-op-rendement genoemd). Wanneer je rendement over je beleggingen ontvangt en je deze niet opneemt, ontvang je opnieuw rendement over je eerder ontvangen rendement. Ook investeer je in jezelf wanneer je besloten hebt om periodiek te gaan beleggen omdat je meer kennis opdoet op het gebied van beleggen. Dat is ook erg waardevol.

 

Verder willen wij er nogmaals op wijzen dat je alleen moet gaan beleggen met geld dat je kunt missen. Zo is het mogelijk om je inzet te verliezen bij het beleggen. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar de kosten die je moet betalen voordat je gaat beleggen. Let dus bijvoorbeeld goed op de transactie- en/of servicekosten die je per broker of vermogensbeheerder betaalt.

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.