Les 8: Begrippen voor beginnende beleggers

Published on 8 October 2021 at 10:00

Als je gaat beginnen met beleggen zullen er veel nieuwe begrippen op je af komen. Voor je begint is het belangrijk dat je weet waar je over praat en wat je doet. Daarom hebben wij een begrippenlijst gemaakt waarin 10 basis begrippen staan die iedere beginnende belegger moet weten. Warren Buffett zei ooit ‘The more you learn, the more you earn.’

Begrippen voor beginnende beleggers

1. Aandeelhouder

Als aandeelhouder ben je in het bezit van een aandeel van een onderneming. Dit betekent dat je voor een stukje mede-eigenaar bent van de onderneming waar je een aandeel van hebt. Als aandeelhouder heb je ook stemrecht tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders. Echter is een aandeelhouder niet aansprakelijk voor wat er in de naam van de onderneming wordt verricht.

 

2. AEX

Dit is een afkorting voor Amsterdam Exchange Index die ook wel de NYSE Euronext Amsterdam wordt genoemd. Het is een index die bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. De AEX geeft doormiddel van een getal weer hoe de grootste bedrijven van Nederland het doen.

 

3. Dividend

Een deel van de winst die een onderneming maakt kan worden uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Dit kan zijn Cashdividend waarbij de aandeelhouder geld krijgt of Stockdividend waarbij de aandeelhouder in plaats van geld nieuwe aandelen krijgt.

 

4. Inflatie

Dit betekend dat je vermogen in waarde verminderd over een bepaalde periode. Zo vind er in Nederland gemiddeld jaarlijks een inflatie van 2% plaats. Dit kan voor veel mensen een reden zijn waarom ze zijn begonnen met beleggen.

 

5. Koers

De koers is een waarde van een aandeel, etf, obligatie, etc die de hele dag door varieert. Als de koers veranderd zorgt dat ervoor dat een aandeelhouder winst of verlies maakt. Goed en slecht nieuws kan invloed hebben op de koers.

 

6. UCITS

Staat voor undertaking for collective investment in transferable security. UCITS is een richtlijn van de Europese Unie. Alle beleggingsfondsen die zijn gevestigd in de EU moeten hieraan voldoen om verhandeld te worden.

 

7. Transactiekosten

Dit zijn kosten die een broker in rekening brengt als er door iemand een effect gekocht of verkocht wordt. De kosten kunnen per broker en per effect verschillen. Als je met kleine bedragen belegd is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt.

 

8. Valuta

Dit is een ander woord voor munteenheid. De valuta in Nederland is de Euro, in Amerika is het de Dollar en in Engeland is het de Pond. De waarde van een valuta varieert dagelijks. Hierdoor kan er ook gehandeld worden in valuta.

 

9. Rente

Dit is een vergoeding die men krijgt voor het uitlenen van zijn of haar geld. Zo kan het dus zijn dat je zelf rente ontvangt over je investering. Op het moment dat jij degene bent die geld leent moet jij de rente over dat bedrag extra terug betalen aan bijvoorbeeld de bank.

 

10. Beleggen

Wat is beleggen nou eigenlijk? Beleggen is: het investeren van geld voor een bepaalde periode om er een financieel voordeel uit te halen. Hierbij richten we ons vooral op het handelen op de beurs.

 

Dit waren de 10 basisbegrippen die iedere beginnende belegger zou moeten weten. Wij hopen jullie hierbij nieuwe dingen geleerd te hebben. Ben je nieuwsgierig naar een begrippenlijst voor meer ervaren beleggers blijf dan onze website in de gaten houden of kijk op onze Instagram pagina (@debeleggendestudent.nl)

 

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.