Les 6: Verschillende beleggingsstrategieën

Published on 20 September 2021 at 10:18

Er zijn heel veel beleggingsstrategieën waar beleggers uit kunnen kiezen. Als beginnende belegger kan het lastig zijn om te bepalen welke strategie het beste bij jou past. Wil jij bijvoorbeeld actief bezig zijn met beleggen of hier zo min mogelijk tijd aan spenderen? En heb jij nu al veel geld beschikbaar om te investeren of wil jij elke maand een klein vast bedrag investeren? In dit artikel behandelen wij de bekendste beleggingsstrategieën. 

Verschillende beleggingsstrategieën

De volgende beleggingsstrategieën zullen in dit artikel besproken worden:

 • Buy-and-hold
 • Dollar Cost Averaging
 • Dollar Value Averaging
 • Dogs of the Dow
 • Momentum beleggen (technische analyse)
 • Life cycle beleggen

 

Buy-and-hold

Één van de bekendste en misschien wel de meest toegepaste strategie is de buy-and-hold strategie. Met deze strategie worden aandelen gekocht om ze vervolgens zo lang mogelijk vast te houden. Er wordt in principe pas verkocht als het geld nodig is. Met deze strategie speel je dus in op de lange termijn. De koers zal gedurende deze termijn soms stijgen en soms dalen. Dit is bij deze strategie echter niet relevant aangezien je in een bedrijf of meerdere bedrijven belegt waarvan je denkt dat die winstgevender gaat worden in de toekomst.

 

De kosten van een broker zijn bij deze beleggingsstrategie minder van belang omdat er weinig transacties plaatsvinden. Toch wordt er aangeraden om een broker te vinden die gemakkelijk in gebruik is en die goed bij je past. Het is bij deze strategie bovendien altijd de juiste tijd om te beleggen. Dit komt omdat het gewenste rendement behaald wordt over een langere periode. Door de buy-and-hold strategie op de juiste manier toe te passen kan je slechte tijden compenseren door alle jaren waarop het rendement wel goed was. Deze strategie is dus uitstekend voor de passieve belegger.

 

Dollar Cost Averaging (DCA)

De Dollar Cost Averaging strategie is een lange termijnstrategie waarbij je iedere maand (of kwartaal) voor een vast bedrag investeert in aandelen of ETF’s. Deze strategie wordt daarom ook wel periodiek beleggen genoemd. Het is een actievere variant van de buy-and-hold strategie, aangezien er op regelmatige basis belegd wordt.

 

Doordat je periodiek belegt, worden er bij een ‘hoge’ koers weinig aandelen gekocht en bij een ‘lage’ koers veel aandelen gekocht. Dit betekent dat je per saldo over een langere tijd een mooie gemiddelde prijs betaalt. Wanneer er namelijk in één keer een groot bedrag wordt belegd, valt dit niet op deze manier te verspreiden over verschillende prijzen. De Dollar Cost Averaging strategie is dus een beleggingsstrategie die de impact van volatiliteit op je portfolio vermindert.

 

Dollar Value Averaging (DVA)

De Dollar Value Averaging strategie wordt ook wel gezien als een ‘doorontwikkeling’ van Dollar Cost Averaging. Één van de uitgangspunten van deze strategie is ‘Buy low, sell high’. Bij deze beleggingsstrategie worden aandelen gekocht wanneer deze laag staan. De belegger vindt dat de aandelen op dat moment ondergewaardeerd zijn. Wanneer de koers van de aandelen weer gestegen is tot een bepaald niveau, worden de aandelen weer verkocht.

 

Er wordt bij deze strategie vooraf bepaald hoeveel het eindsaldo over X jaar moet zijn. Als dit bedrag bekend is kan er ook worden bepaald hoeveel de waarde van de portefeuille aan het eind van iedere maand moet zijn. Zo is het de taak van de belegger om de portefeuille iedere maand aan te vullen tot dit bedrag. Aandelen bij deze beleggingsstrategie worden dus gekocht wanneer deze laag staan en verkocht als de koersprijs ‘boven target’ zit.

 

Voorbeeld: Stel het gewenste eindbedrag van de belegger is €12.000 over 10 jaar. Dit betekent dat er theoretisch gezien per maand €100 ingelegd moet worden. Na 12 maanden zou de portefeuillewaarde dan €1.200 moeten zijn. Als de beurs er op dat moment echter niet zo goed voor staat en de portefeuillewaarde maar €1.000 is, moet er die maand voor €200 gekocht worden (buy low). Mocht het echter heel erg goed gaan met de beurs en de portefeuillewaarde bedraagt €1.500 na een jaar, wordt er voor €300 verkocht (sell high).

 

Dit is een actieve vorm van beleggen waarbij er hoge rendementen behaald kunnen worden. Echter zijn er ook risico’s wanneer een aandeel in de ogen van de belegger bijvoorbeeld ondergewaardeerd is, maar de koers vervolgens toch anders verloopt dan verwacht.

 

Dogs of the Dow

Dogs of the Dow is een langetermijnstrategie die gezien kan worden als een actieve vorm van beleggen. Er wordt bij deze strategie jaarlijks bepaald welke van de 10 aandelen (bedrijven) van de Dow Jones het hoogste dividendrendement hebben. In elk bedrijf wordt evenveel geld belegd. De gedachte achter deze strategie is dat het dividend een constantere waarde is dan de aandelenkoers. Aandelenkoersen fluctueren namelijk, terwijl het dividendrendement veel stabieler is.

 

De Dogs of the Dow bestonden in 2021 uit:

 • Chevron (CVX)
 • IBM (IBM)
 • Dow (DOW)
 • Walgreens Boots Alliance (WBA)
 • Verizon Communications (VZ)
 • 3M (MMM)
 • Cisco Systems (CSCO)
 • Merck & Co. (MRK)
 • Amgen (AMGN)
 • Coca-Cola (KO)

 

Momentum beleggen (technische analyse)

Bij deze beleggingsstrategie wordt er belegd aan de hand van grafieken en patronen, gebaseerd op historische gegevens. De belegger dient dus technische analyses te maken. Deze beleggingsstrategie is een hele actieve vorm van beleggen en is voor een beginnende belegger lastig.

 

Met technische analyse als beleggingsstrategie schets je een bepaald verwacht scenario aan de hand van verschillende indicatoren. Steun- en weerstandslijnen zijn met name belangrijke begrippen binnen deze strategie. Aan de hand van de verschillende indicatoren stel je van tevoren een koop- en verkooppunt vast. Voor iedere belegger is risicomanagement belangrijk, maar voor beleggers die deze beleggingsstrategie hanteren al helemaal. Risicomanagement helpt verliezen te beperken. Voor deze beleggingsstrategie zijn het plaatsen van stop-loss en take-profit punten een belangrijke manier om vooruit te plannen en verliezen te beperken.

 

Deze beleggingsstrategie is met name gericht op de korte termijn en is vooral onder de ervaren professionele beleggers populair. 

 

Life cycle beleggen

Life cycle beleggen is geen beleggingsstrategie op zich. Het is meer een veranderend risicoprofiel gedurende een leven. Kort gezegd: hoe jonger je bent, hoe meer risico er gelopen mag worden. Dit betekent dat er vooral in aandelen belegd wordt en weinig in obligaties. Naarmate je als belegger ouder wordt, zal het risico in de portefeuille verlaagd worden door steeds minder in aandelen te beleggen en meer in obligaties te beleggen.

 

Een vuistregel die vaak gebruikt wordt bij life cycle beleggen is dat de leeftijd van de belegger het percentage obligaties is. Dit betekent voor iemand die twintig jaar is dat 80% van de portefeuille uit aandelen bestaat en 20% uit obligaties. Voor iemand die 65 is betekent het dat 65% van de portefeuille uit obligaties bestaat en 35% uit aandelen.

 

Deze vuistregel staat natuurlijk niet vast. De verdeling tussen aandelen en obligaties hangt af van de risicoacceptatiegraad van de belegger.

 

Samenvattend

Er zijn heel veel verschillende beleggingsstrategieën die je als belegger kunt hanteren. Het is als belegger belangrijk om te onderzoeken welke strategie het beste past bij je doelstellingen, financiële situatie, tijd en persoonlijkheid.

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.