Les 5: Compound interest

Published on 6 September 2021 at 10:00

Compound interest (samengestelde rente) is een term die je heel vaak tegen gaat komen als je besloten hebt om te beginnen met beleggen. Sommige omschrijven het zelfs al het  8e wereldwonder (Albert Einstein). Maar wat betekent het nou eigenlijk? En hoe werkt het? In dit artikel gaan we dit stap voor stap uitleggen door middel van voorbeelden en uitleg. Aan het eind van dit artikel weet je precies wat compound interest in houdt.

Albert Einstein compound interest

Wat is compound interest?

Bij compound interest wordt er niet alleen rente berekend over het beginkapitaal, maar ook over de rente die al eerder is bijgeschreven. Bij compound interest krijg je dus rente-op-rente. Dit zorgt ervoor dat je in de loop der tijd steeds meer rendement krijgt. Dit is alleen als je tussentijds geen geld opneemt. Compound interest komt vaker voor dan enkelvoudige rente. Enkelvoudige rente houdt in dat je alleen rente krijgt over het beginkapitaal. Onderstaand een klein voorbeeld van compound interest

Als we een beginkapitaal hebben van 1000 euro en we na één jaar 8% rente over die 1000 euro krijgen wordt ons nieuw kapitaal 1000 x 1.08 = €1080. Het jaar erop krijgen we dus geen 8% rente over 1000 euro maar over 1080 euro. De som wordt dan 1080 x 1.08 = €1166,40. Nu hebben we geen rendement van €80 meer maar van €86,40. Dit komt dus omdat we rente hebben gekregen over het rendement van vorig jaar. Op deze manier groeit je kapitaal exponentieel.

 

Welke factoren beïnvloeden compound interest?

Een van de belangrijkste factoren is de frequentie. De rente kan namelijk per kwartaal, half jaar of jaar worden uitbetaald. Je vermogen zal sneller groeien als de rente vaker dan één keer per jaar wordt uitbetaald. Daarnaast is het rente tarief van groot belang. Meer rente is natuurlijk meer groei. Ten slotte is tijd een belangrijke factor. Compound interest werkt namelijk het beste voor beleggers met een lange horizon (lange termijn).

 

Voor- en nadelen van compound interest

Compound interest heeft zowel voor als nadelen die afhankelijk zijn van verschillende factoren. De voordelen van compound interest zijn simpel. Je investeert een bedrag waarvan je hoopt dat het exponentieel zal toenemen.

Aan de andere kant compound interest nadelig zijn als je zelf degene bent die het betaalt. Denk hierbij aan het lenen van geld. Bij het afsluiten van een lening betaal je een bepaald percentage aan rente. Dit betekent dat je meer terug moet betalen dan je hebt geleend. Wordt er tussentijds niks afgelost bestaat er een kans dat je rente over rente gaat betalen waardoor je schulden exponentieel toenemen.

 

Risico’s

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Zorg dat je niet blind afgaat op het feit dat je compound interest wilt opbouwen. Zorg dat je de risico’s beperkt houdt door alleen te beleggen met geld wat je in de nabije toekomst niet nodig zult hebben. Het bepalen wat voor soort belegger je bent of wilt worden is belangrijk om een plan op te stellen. Lees ons artikel over beleggingsvormen voor meer informatie.

Add comment

Comments

There are no comments yet.