Les 2: Verschillende sectoren bij beleggen

Published on 22 August 2021 at 16:37

Alle aandelen die worden verhandeld zijn ingedeeld in 11 sectoren. Het is lastig voor sommige aandelen om zich in een van deze sectoren te moeten plaatsen. Echter zijn er ook subcategorieën per sector. Om het zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken houd ik me hier alleen bezig met de sectoren zelf. Ik zal ze stap voor stap uitleggen.

 • Informatie Technologie
 • Communicatiediensten
 • Consumptiegoederen
 • Gezondheidszorg
 • Materialen
 • Energie
  • Financiele dienstverlening
  • Consumentengoederen
  • Industrie
  • Nutsbedrijven
  • Vastgoed
  sectoren van beleggen

  1. Informatie Technologie

  In deze sector zitten bedrijven die zich bezig houden met onderzoek, ontwikkeling en distributie van technologisch gerichte producten en diensten. Denk hierbij aan het maken van computers en telefoons (hardware), maar ook aan de software waarop deze apparaten draaien. Ten slotte zijn er bedrijven die digitale bedrijfssystemen bouwen voor andere bedrijven. Voorbeelden van bedrijven in deze sector zijn Apple Inc, Microsoft Corp en Nvidia Corp

   

   2. Communicatiediensten

   Dit is een nieuwe sector die in 2018 is opgericht. Deze sector omvat bedrijven die zich bezighouden met telecommunicatie, entertainment en netwerkdiensten. Dit houdt in dat ze ontwikkelingen plaats willen laten vinden op het gebied van informatie vinden en de manieren waarop we met elkaar in contact komen. Voorbeelden van bedrijven in deze sector zijn Facebook Inc en Alphabet Inc.

    

    3. Consumptiegoederen

    Bedrijven in deze sector leveren goederen en diensten die niet-essentieel zijn, maar waar mensen wel van genieten als ze het zich kunnen veroorloven. Denk hierbij aan grote online retailbedrijven, auto’s en restaurants. Enkele goede voorbeelden zijn Amazon.com Inc, Tesla Inc en Starbucks Corp.

     

     4. Gezondheidszorg

     Bedrijven in deze sector zorgen ervoor dat de gezondheidszorg blijft draaien. Dit doen ze doormiddel van het leveren van belangrijke diensten en producten. Voorbeelden hiervan zijn medische apparatuur, geneesmiddelen, onderzoek en faciliteiten. Zorg is iets wat iedereen heel zijn of haar leven nodig heeft. Bedrijven in deze sector streven dan ook naar grote doorbraken in de manier waarop de zorg verleend wordt. Een relevant voorbeeld van deze tijd is Moderna Inc. Dit bedrijf heeft een van de vaccines ontwikkeld tegen COVID-19

      

      5. Materialen

      Deze sector omvat bedrijven die bouwmaterialen produceren zoals chemicaliën, cement en glas, maar ook bosbouw en papier. Daarnaast omvat deze sector nog producenten van mijnbouwbedrijven. Dit is niet te verwarren met de energie sector. Ook edelmetalen vallen onder de materialen sector

       

       6. Energie

       De energie sector bevat bedrijven die specifiek met de handel en levering van energie bezig zijn. Dit kunnen aardgas, aardolie, steenkool en andere brandstoffen zijn. Voorbeelden van bedrijven binnen de energie sector zijn Chevron en Exxon Mobile.

        

        7. Financiële dienstverlening

        In deze sector zitten bedrijven en instellingen, die bevoegd zijn om diensten die betrekking hebben op financiële producten te leveren. In Nederland staan deze bedrijven onder toezicht van het Autoriteit Financiële Markten. Ze dienen zich te conformeren met de wet op het financieel toezicht. Voorbeelden van bedrijven in deze sector zijn banken, verzekeraars, brokers en nog veel meer.

         

         8. Consumentengoederen

         Bedrijven in deze sector produceren of leveren goederen die onmisbaar zijn in het dagelijks leven. Dit kunnen producten zijn zoals eten, drinken en huishoudelijke artikelen. Er is een constante vraag naar deze producten aangezien mensen dit niet zo snel uit hun budget zullen halen. Voorbeelden van bedrijven in deze sector zijn Pepsico Inc en Keurig Dr Pepper Inc.

          

          9. Industrie

          In deze sector zitten bedrijven die kapitaalgoederen produceren zoals hijskranen en vrachtwagens. Verder zitten er ook transportbedrijven in zoals luchtvaartmaatschappijen en spoorwegmaatschappijen. Een voorbeeld van een bedrijf uit deze sector is FedEx

           

           10. Nutsbedrijven

           Bedrijven die zich richten op de productie en distributie van elektriciteit, aardgas en water worden ook wel nutsbedrijven genoemd. Ook het openbaarvervoer is in de handen van verschillende nutsbedrijven. Voorbeelden van bedrijven in deze sector zijn Atlantic power en Atmos Energy.

            

            11. Vastgoed

            Beleggen in de vastgoed sector houdt in dat je belegd in onroerende goederen zoals stukken grond en bijbehorende bebouwingen. Je kan in vastgoed fondsen investeren (op de beurs), of met genoeg kapitaal zelf een stuk grond of gebouw kopen, met als doel dat het meer op gaat leveren dan wat jij ervoor betaald hebt.

             

            We hopen je voldoende basiskennis gegeven te hebben over de verschillende sectoren. Wil je meer weten of heb je vragen, contacteer ons dan via Instagram of mail ons naar Info@debeleggendestudent.nl

            Add comment

            Comments

            Bram
            3 years ago

            Bedankt! Heel handig artikel en fijn dat het gratis is en zonder account. Ga zo door en ik kijk uit naar de rest

            Investeringspraat
            3 years ago

            Handige les voor beginners. Goed dat jullie het echt vanuit de basis opbouwen.