Wat zijn NFT’s en wat kan je ermee?

Published on 22 September 2021 at 10:00

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe hype ontstaan in de cryptowereld, namelijk de komst
van NFT’s. In dit artikel legt dejongebeleggerij.nl (Instagram: @dejongebeleggerij) je uit wat het zijn, welke waarde ze hebben en waar je ze kan kopen. Na het lezen van dit artikel zullen al deze onderwerpen duidelijk voor je zijn en kun je eventueel zelf aan de slag met het handelen in NFT's.

Wat is een NFT?

Een NFT is een afkorting voor non-fungible token, dat betekent dat de token uniek is, en niet vervangbaar. Dit is anders dan briefgeld, waarbij je een €5,- biljet zo kan omruilen voor een ander €5,- biljet en waarvan de waarde gelijk is aan elkaar. Ze zijn daarmee ook niet van elkaar te onderscheiden.

 

Dit is anders bij een non-fungible token, je kan ze niet met elkaar ruilen en bestaat op de blockchain. Je kan een NFT zien als een schilderij waarbij er slechts één exemplaar van is. Een NFT bevat specifieke informatie, waardoor het verschillend is van een andere token, en zo ook makkelijk controleerbaar. Via de blockchain kan er ook makkelijk achterhaald worden wie de eigenaar is van de NFT en welke mogelijke nep NFT’s verspreid worden.

 

Voorbeelden van NFT’s

Via verschillende platformen, zoals Opensea worden miljoenen NFT’s aangeboden in de vorm van plaatjes, kunstwerken en gifs. Ook worden unieke skins in games aangeboden als NFT, waardoor je character er uniek uitziet.

 

De duurste NFT die ooit verkocht is, is een kunstwerk van Beeple: Everydays: The First 5000 days voor $69,3 miljoen. Dit is een kunstwerk waarin meer dan 5000 afbeeldingen te zien zijn die Beeple heeft vastgesteld die zijn voortgaging van kunst en technologie uitbeelden.

 

Wat geeft NFT’s zijn waarde?

Er zijn meerdere redenen waarom sommige NFT’s zo duur zijn en in waarde stijgen. Bekijk hieronder de lijst met redenen waarom NFT’s een bepaalde waarde hebben:

 

  • Uniek – Elke NFT is uniek. Het is de enige van zijn soort en er kan geen andere NFT met hetzelfde token nummer zijn. Dit kan trouwens ook worden geverifieerd op de blockchain en kan iedereen worden gezien.
  • Collectible – NFT’s kunnen ook gezien worden als verzamelobjecten, net als vroeger met voetbalplaatjes of Pokémon kaarten. Mocht je in het bezit zijn van een collectible NFT, dan kan deze in verloop der jaren flink gaan stijgen.
  • Status – Misschien wel de belangrijkste reden waarom bepaalde NFT’s een hoge waarde hebben, door de status die je hebt als je een token bezit van een NFT-project. Kijk bijvoorbeeld naar CryptoPunks, die in 2017 zijn uitgebracht. Dit is een collectie van 10.000 NFT’s en een van de eerste NFT-projecten. De meest zeldzame CryptoPunks zijn dit jaar verkocht voor minimaal $5 miljoen per stuk!
  • Voor altijd – NFT’s zijn voor altijd. De gegevens & de token zelf kunnen niet verwijderd worden op de blockchain. Je houdt de token altijd als je hem vast blijft houden.

 

Dit artikel is geschreven door: dejongebeleggerij.nl

Instagram: @dejongebeleggerij

Add comment

Comments

There are no comments yet.