Gastblog: Wist je dat je via de aandelenmarkt toegang hebt tot cryptocurrency?

Published on 14 September 2021 at 16:03

Beleg jij al in crypto? Het is mogelijk om blootstelling te krijgen tot cryptocurrency doormiddel van de aandelenmarkt. Wij hebben Rozanne (ook wel bekend als @cryptomoms op social media) gevraagd of zij haar kennis wilde delen. In dit artikel legt ze uit hoe dit mogelijk is en wat de risico’s zijn.

Cryptocurrency op de aandelenmarkt

Je kunt er om meerdere manieren voor kiezen om via de aandelen markt blootstelling te krijgen tot crypto.

 

Het direct kopen van cryptocurrency kan onbedoelde fiscale gevolgen hebben, aangezien de Belastingdienst hier specifiek naar vraagt. Als je niet direct in een cryptocurrency wilt investeren en toch geïnteresseerd bent in een cryptocurrency zoals Bitcoin of Ethereum kun je hier – volgens sommige op een makkelijkere en veiligere manier blootstelling aan crypto krijgen – je kan toegang krijgen door te beleggen in een Exchange Traded Product (ETP) op de aandelenmarkt. Met ETPs kun je gewoon een aandeel kopen, net zoals je elk ander aandeel zou kopen. Voor nu is dit alleen mogelijk als je een belegger in de EU of Zwitserland bent.

 

Waar voor sommigen de bovenstaande manier om toegang te krijgen tot crypto aantrekkelijker klinkt dan het direct kopen van de valuta, beweren anderen dat je met het direct kopen wel de kosten vermijdt die worden verrekend in de ETP-aandelenkoers (beheerderskosten). Zorg er dus voor dat je, voordat je besluit te investeren in een crypto ETP, de mogelijke risico's en kostenstructuur goed begrijpt.

 

Naast de ETP's die beschikbaar zijn voor bepaalde cryptocurrencies, zijn er ook beursgenoteerde bedrijven die niet alleen gelinkt zijn aan de cryptocurrency, maar ook deel uitmaken van het crypto-ecosysteem. Dus je kunt er ook voor kiezen om in bedrijven te investeren die zich richten op de blockchain technologie, de cryptomining-activiteiten ondersteunen, of die computerchips maken specifiek voor deze industrie.

 

Benieuwd wat je mogelijkheden zijn voor beursgenoteerde ondernemingen of ETF's? Google is je beste vriend of stuur @cryptoformoms een DM.

Add comment

Comments

There are no comments yet.